Responsabilitate sociala

Bancpost crede cu tarie ca succesul in afaceri, al sau si al clientilor sai, depinde de dezvoltarea sustenabila atat a mediului economic din Romania, in general, cat si a comunitatilor in care opereaza, in special. De aceea, in ciuda impactului negativ al crizei financiare asupra tuturor afacerilor si pietelor locale, Bancpost si-a mentinut, in 2010, angajamentele sociale, sustinand financiar diverse domenii de interes social, cum ar fi cultura, educatia, economia, si evenimente ale comunitatilor locale.

In acest spirit, Bancpost a organizat in orase importante la nivel national seria de evenimente „Zilele Bancpost”, din dorinta de a fi mai aproape de atit de clientii sai, cat si de comunitatile locale si de a-si reconfirma sprijinul in depasirea cu succes a perioadei dificile pe care o traverseaza. In ceea ce priveste proiectele de implicare in viata comunitatii din cadrul „Zilelor Bancpost”, Banca a finantat echiparea cu instalatii de aer conditionat a Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” din Iasi, venind astfel in sprijinul autoritatilor in eforturile lor de a asigura servicii medicale de calitate si de a inlesni persoanelor cu probleme de sanatate accesul la cele mai bune conditii de spitalizare posibile. La Constanta, Bancpost a sponsorizat dotarea Centrului de Cercetari al Elevilor din cadrul Colegiului National „Mircea cel Batran” cu materiale didactice si aparatura necesara unei activitati eficiente de cercetare, astfel incat elevii sa continue sirul performantelor extraordinare obtinute an procesul de anvatamint si cercetare, recompensate deja cu diplome si medalii la importante concursuri nationale si internationale. La Cluj-Napoca, Banca a contribuit la dotarea Centrului de Guvernare Corporativa si Drept Societar din cadrul Universitatii Babes Bolyai, ce se doreste a fi cea mai performanta biblioteca internationala din Romania in domeniul dreptului societatilor comerciale, deschisa tuturor studentilor de la universitatile din regiune, masteranzilor si doctoranzilor, precum si cercetatorilor din intreaga tara si din strainatate.

Bancpost si-a unit fortele cu compania sa mama, Eurobank Group, pentru a promova schimburile economice intre Romania si Grecia. Cele doua banci au sustinut „Forumul de Afaceri si Expozitia de Produse Alimentare si Bauturi” organizate la Bucuresti de Greek International Business Association (SEVE), sub patronajul Ambasadei Republicii Elene la Bucuresti, si sustinuta de Camera de Comert si Industrie Eleno-Romana, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si de Biroul pentru Afaceri Economice si Comerciale din cadrul Ambasadei Greciei. Elementul inovator al acestui forum de afaceri a reprezentat-o implicarea directa a Bancpost si Eurobank in facilitarea schimburilor comerciale prin furnizarea de produse si servicii bancare dedicate atat exportatorilor cat si importatorilor, si concepute special pentru a-i ajuta pe antreprenori sa isi dezvolte afacerile si sa depaseasca mai usor dificultati specifice cu care se confrunta in aceasta perioada.

In domeniul educational, Banca a oferit sprijin financiar pentru evenimentele aniversare organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prima institutie academica moderna din Romania, care a sarbatorit 150 de ani de la infiintare. In plus, Banca a sponsorizat Liceul National „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei, cel mai bun liceu din nordul tarii, pentru completarea echiparii laboratorului IT si acordarea premiilor de excelenta elevilor cu rezultate exceptionale in 2010. Intelegand importanta constientizarii de catre tineri a drepturilor lor de consumatori, Bancpost a fost, al doilea an consecutiv, partenerul principal al Concursului National pentru Tineri „Alege! E dreptul tau” pe teme legate de Protectia Consumatorului, organizata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

De asemenea, Bancpost a incheiat un parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, pentru a sustine impreuna Proiectul “Bursele Europene pentru Jurnalism”, organizat de Fundatia Freedom House Romania, cu obiectivul de a ancora jurnalistii romani din presa locala in mediul Uniunii Europene si de a creste, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, numarul articolelor pe aceasta tema. Au fost preselectati 47 jurnalisti, care au participat la trei seminarii locale cu durata de doua zile si jumatate; pe baza performantelor obtinute in cadrul acestor seminarii, zece dintre acestia au fost selectati pentru o saptamana de studiu la Bruxelles, unde au vizitat Parlamentul European si alte institutii europene asociate. Primii trei jurnalisti au castigat un program de practica de trei saptamani in cadrul RFI si Euronews de la Bruxelles. Oferindu-le jurnalistilor o perspectiva mai exacta si cuprinzatoare asupra principalelor probleme de actualitate la nivelul UE, asupra beneficiilor implementarii rapide la nivel local a acquis-ului european, in termeni de cele mai bune practici bancare, transparenta in relatia cu mass-media si interconectivitate corecta si reciproca, Bancpost si-a reafirmat angajamentul ferm fata de valorile, principiile si standardele europene privitoare la abordarea si conducerea afacerilor, guvernarea corporativa, calitatea serviciilor si responsabilitatea sociala.

Continuand o traditie semnificativa, Bancpost a oferit, de asemenea, sprijin financiar autoritatilor locale si asociatiilor de afaceri in organizarea targurilor, forumurilor si expozitiilor comerciale care au promovat companiile locale si produsele acestora, precum Gala IMM-urilor la Galati, Expozitia „Fabricat in Satu Mare”, „Festivalul Mierii” de la Campina, sau evenimentele „Companii de Top” din Pitesti, Craiova, Targu Jiu, organizate de Camerele locale de comert si industrie, etc. 

Bancpost a continuat sa fie sponsorul principal al Festivalului International de Sah „Bancpost”, organizat de Clubul de Sah „Caissa”, ajuns la editia a XIII-a in 2010. Banca a gazduit participantii in propriul Centru de Antrenament din Miercurea Ciuc. In plus, Banca a fost sponsorul oficial al Cupei de Tenis „Bancpost” organizata in judetul Maramures, in cadrul competitiei nationale de tenis pentru copii din 2010.
In 2010, Bancpost si-a sensibilizat angajatii fata de diferite proiecte ale organizatiilor de caritate, incurajand donatii pentru diverse cauze umanitare si implicarea directa in proiecte de intrajutorare sociala. Drept urmare, multi angajati ai Bancpost si-au dedicat timpul si eforturile pentru a sustine aceste proiecte, de la donatii de sange la ajutarea orfanilor prin cumpararea podoabelor si felicitarilor de Craciun confectionate de acestia.