Acest site foloseste cookie-uri pentru a va asigura ca beneficiati de cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Mai multe informatii

Am inteles
CONTACT AGENTII SI ATM-URI CURS VALUTAR
banner banner

Comunicate de presa

Eurobank anunta finalizarea vanzarii Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. si ERB Leasing IFN S.A. de catre Grupul Eurobank catre Banca Transilvania (“BT”)

Publicat la: 04.04.2018

Grupul Eurobank si Banca Transilvania au finalizat toate actiunile necesare si au indeplinit toate conditiile premergatoare pentru finalizarea transferului de actiuni detinute de Grupul Eurobank in Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. si ERB Leasing IFN S.A. catre BT. Anterior, Banca Transilvania a obtinut aprobarile relevante pentru achizitie din partea autoritatilor, respectiv Banca Nationala a Romaniei si Consiliul Concurentei.

Valoarea totala a tranzactiei dupa distribuirea de extra-dividende si restituirea capitalului este de 301 milioane euro, reprezentand un multiplu de 0.80xP/BV . Tranzactia este generatoare de capital pentru Eurobank, adaugand circa 25 puncte procentuale la rata capitalului comun de rangul 1 si un surplus de lichiditate.

Prin finalizarea acestei tranzactii, Eurobank isi indeplineste angajamentul fata de Comisia Europeana in ceea ce priveste reducerea expunerii sale din strainatate. Dupa iesirea de pe piata din Romania, Eurobank isi va mentine o prezenta semnificativa in Cipru si Bulgaria, precum si in Serbia si Luxemburg. Totodata, prin tranzactia mai sus mentionata, Eurobank incheie planul sau de restructurare.

Domnul Stavros Ioannou, Deputy CEO Eurobank a precizat: “Prin finalizarea vanzarii Bancpost si a subsidiarelor Grupului in Romania, Eurobank isi indeplineste ultima obligatie semnificativa de diminuare a expunerii, conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeana, printr-o tranzactie generatoare de capital. Am convingerea ca aceasta tranzactie, incheiata cu un partener cu reputatie precum Banca Transilvania, este in interesul clientilor, deponentilor si angajatilor Bancpost. Pe viitor, Eurobank se va concentra pe dezvoltarea activitatii in pietele cheie in care activeaza. Doresc sa multumesc tuturor colegilor din Bancpost si ai subsidiarelor Eurobank in Romania pentru cooperarea stransa si fructuoasa de-a lungul anilor, dar si reprezentantilor Bancii Transilvania pentru finalizarea cu succes a tranzactiei”.

Domnul Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie BT a declarat:“Achizitia Bancpost este un moment foarte important in povestea Bancii Transilvania si un pas inainte in strategia noastra de consolidare a pozitiei pe piata. Urmeaza un plan ambitios de integrare in Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania - Bancpost. Suntem pregatiti sa ne adaptam noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT ramane sustinerea antreprenorilor si economiei romanesti. Multumim reprezentantilor Eurobank si Bancpost pentru abordarea profesionista si colaborarea care a dus la succesul acestei tranzactii”.
In aceasta tranzactie, Mediobanca - Banca di Credito Finanziario S.p.A. si HSBC Bank Plc au fost consultantii financiari ai Eurobank, iar Shearman & Sterling LLP si Schoenherr si Asociatii SCA au fost alaturi de Eurobank in calitate de consultanti juridici.

* Valoarea se refera la suma de 226 milioane euro platita pentru actiuni, plus dividendele speciale si restituirea capitalului in valoare de cca. 75 milioane euro, primite in cadrul tranzactiei. Valoarea proforma a activului net, bazat pe valoarea estimata a activului net la Martie 2018, ajustata cu dividendele extraordinare si restituirea capitalului.

Vezi toate comunicatele de presa