Acest site foloseste cookie-uri pentru a va asigura ca beneficiati de cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Mai multe informatii

Am inteles
CONTACT AGENTII SI ATM-URI CURS VALUTAR
banner banner

Common Reporting Standard

Informare clienti relevanti CRS

 

Ce este CRS?

CRS (Common Reporting Standard) este un standard global pentru schimbul automat de informatii intre autoritatile fiscale ale statelor membre in Uniunea Europeana, impus de Directiva CE/2014/107/EU si transpus in legislatia nationala prin Codul de Procedura Fiscala. 

 

Care este scopul CRS?

CRS a fost emis cu scopul prevenirii evaziunii fiscale, prin evitarea platii impozitelor de catre contribuabili, utilizand conturi deschise la institutii financiare din strainatate sau a instrumentelor de investitii de tip off‐shore. Astfel, fiecare tara care a aderat la acest standard va avea o imagine transparenta a activelor financiare detinute de proprii cetateni in strainatate.

Conform cerintelor CRS, institutiile financiare din Romania trebuie sa raporteze catre autoritatea competenta, respectiv  A.N.A.F., conturile financiare ale clientilor care au rezidenta fiscala intr-un alt stat/si intr-un alt stat, altul decat Romania. A.N.A.F. va raporta informatia catre autoritatea fiscala din tara/tarile de rezidenta fiscala a/ale clientului.

 

De cand se aplica CRS?

Cerintele CRS se aplica de la 1 Ianuarie 2016.

 

Cui se aplica cerintele CRS?

Cerintele CRS se aplica clientilor nerezidenti (persoane fizice sau persoane juridice controlate de cetateni nerezidenti) titulari de conturi deschise la institutii financiare din Romania.

 

Indiciile care pot determina incadrarea unui client ca fiind raportabil catre A.N.A.F., conform CRS:

 

Pentru persoane fizice:

Cetatenia sau rezidenta este intr-un alt Stat Membru, altul decat Romania,
Locul de nastere este intr-un alt Stat Membru, altul decat Romania,
Adresa curenta (de domiciliu, de resedinta, postala) este intr-un alt Stat Membru, altul decat Romania,
Un numar de telefon dintr-un alt Stat Membru, altul decat Romania,
O procura sau o autorizare de semnatura acordata unei persoane cu adresa (de domiciliu, de resedinta, postala) dintr-un alt Stat Membru, altul decat Romania,
Ordine de plata recurente de la un cont Bancpost S.A. catre un cont dintr-un alt Stat Membru, altul decat Romania. 


Pentru persoane juridice:

Rezidenta intr-un Stat membru altul decat Romania (loc de inregistrare, constituire sau o alta adresa intr-un Stat membru - adresa de corespondenta sau punct de lucru)
Persoana/ persoanele identificate ca beneficiari reali ai persoanei juridice intrunesc unul dintre indiciile mentionate mai sus.
 

Cand sunteti considerat o persoana raportabila la A.N.A.F., conform CRS?

Identificarea unuia dintre indiciile mentionate mai sus nu va conduce la incadrarea imediata ca persoana raportabila, ci va fi necesara o confirmare a informatiei prin prezentarea unui document, la solicitarea bancii, intr-un termen rezonabil. 

 

Ce formulare se completeaza de catre clientii nerezidenti ai Bancii?

Acest formular este utilizat exclusiv de catre persoane fizice (titular de cont, imputernicit, reprezentant legal, beneficiar real - titular de cont persoana fizica) . 

Acest formular este utilizat exclusiv de catre persoane juridice (se completeaza si de catre beneficiarii reali ai conturilor si tranzactiilor persoanelor juridice). 

 
Este Bancpost S.A. mai stricta decat alte banci in aplicarea cerintelor CRS?

Nu. Cerintele CRS se aplica tuturor Institutiilor Financiare si altor intermediari financiari din Romania.

 

Intentioneaza Bancpost S.A. sa nu mai accepte clienti persoane nerezidente din cauza cerintelor CRS?

Persoanele nerezidente sunt si vor fi în continuare binevenite la Bancpost S.A. atat timp cat sunt de acord sa respecte cerintele CRS.

 

Apreciez ca informatiile din baza de date a Bancpost S.A. nu sunt actualizate si nu am nicio legatura cu un alt Stat Membru altul decat Romania. Ce pot sa fac pentru a remedia aceasta situatie?

In acest caz, va rugam sa va prezentati intr-una dintre unitatile Bancpost S.A. pentru clarificarea situatiei (actualizarea datelor).