Acest site foloseste cookie-uri pentru a va asigura ca beneficiati de cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Mai multe informatii

Am inteles
CONTACT AGENTII SI ATM-URI CURS VALUTAR

Implementarea cerintelor FATCA in Romania - Informatii Generale

 

Informare clienti relevanti FATCA

 

Ce este FATCA?
 

FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) este acronimul legii din S.U.A. denumita „Legea conformitatii fiscale a conturilor straine”, care impune raportarea de catre institutiile financiare straine(inregistrate intr-o alta tara decat S.U.A.) a clientilor S.U.A., inclusiv a celor care traiesc in afara granitelor S.U.A., catre Autoritatile fiscale americane(IRS – Internal Revenue Service).

 

Care este scopul FATCA?
 

FATCA a fost emisa cu scopul prevenirii evaziunii fiscal, prin evitarea platii impozitelor de catre contribuabilii americani, utilizand conturi deschise la institutii financiare din afara SUA sau a instrumentelor de investitii de tip off‐shore.

Conform cerintelor FATCA, institutiile financiare din afara S.U.A. trebuie:

sa identifice si sa obtina informatii cu privire la clientii care ar putea fi incadrati drept clienti S.U.A., pe baza unor criterii specifice, denumite generic “US indicia”. Aceste informatii sunt necesare pentru a  stabili care sunt clientii S.U.A. raportabili.
 

De cand se aplica FATCA?
 

Cerintele FATCA se vor aplica de la 1 Iulie 2014.

 

Cui se aplica cerintele FATCA?
 

Cerintele FATCA se vor aplica clientilor S.U.A.(persoane fizice sau persoane juridice controlate de cetateni S.U.A.), indiferent daca se afla in interiorul sau in afara granitelor S.U.A.

Institutiile Financiare Straine („FFI”) vor fi cele mai afectate deoarece acestea vor trebui sa se conformeze cu cerintele FATCA. In cazul in care o institutie financiara decide sa nu se conformeze cu cerintele FATCA se va aplica o retinere de 30% pentru anumite tranzactii. 

 

Ce sunt indiciile S.U.A.(US indicia)?
 

Indiciile S.U.A. sunt informatii oferite de clienti care pot conduce catre incadrarea unei persoane fizice sau persoane juridice detinuta/controlata de un actionar/beneficiar real ca fiind o persoana S.U.A.(US person).

Aceste indicii includ:

✔ Cetatenie S.U.A. sau rezidenta permanenta SUA (aceasta include detinerea unei Carti Verzi ce permite sederea in S.U.A.),

✔ Locul de nastere este S.U.A.,

✔ Adresa curenta (de domiciliu, de resedinta, postala) este in S.U.A.,

✔ Unica adresa este o adresa asistata sau post‐restanta,

✔ Un numar de telefon S.U.A.,

✔ O procura sau o autorizare de semnatura acordata unei persoane cu adresa din S.U.A.(de domiciliu, de resedinta, postala),

✔ Ordine de plata recurente de la un cont Bancpost S.A. catre un cont din S.U.A. 

Identificarea unuia dintre aceste indicii nu va conduce la incadrarea imediata ca persoana S.U.A., ci va fi necesara o confirmare a informatiei prin prezentarea unui document, la solicitarea bancii. Documentul va fi prezentat intr-un termen rezonabil, comunicat, de asemenea, de catre banca.

 

Cand sunteti considerat o persoana S.U.A.(US Person)?
 

Sunteti considerat o Persoana S.U.A. daca: a) sunteti cetatean S.U.A.; b) sunteti rezident permanent S.U.A.; c) detineti o Carte Verde eliberata de Autoritatile S.U.A. 

Sunteti cetatean S.U.A. daca: (i) v‐ati nascut în S.U.A.; (ii) ati obtinut cetatenia  S.U.A.

Lista criteriilor indicate mai sus nu este completa. Pentru mai multe detalii va recomandam sa vizitati web site-ul www.irs.gov  si sa verificati daca va încadrati la status-ul de Persoana SUA si/sau rezident SUA în scopuri fiscale.

 

Ce inseamna formularul W‐9?
 

Formularul W‐9 este utilizat exclusiv de catre Persoane S.U.A.

 

 

Ce inseamna formularul W‐8BEN?
 

Formularul W‐8BEN are scopul de a identifica beneficiarii reali non‐US ai conturilor si tranzactiilor.

Este utilizat exclusiv de persoane fizice. Persoanele juridice trebuie sa foloseasca Formularul W‐8BEN E.

 

Ce inseamna formularul W‐8BEN E?
 

Formularul W‐8BEN E are scopul de a identifica persoanele juridice sau Institutiile Financiare Straine (FFI) din afara SUA care sunt beneficiarii reali, ai conturilor sau tranzactiilor. Este utilizat exclusiv de persoane juridice sau Institutii Financiare Straine. Persoanele fizice trebuie sa foloseasca Formularul W‐8BEN.

NOTA: In scopul autocertificarii din punct de vedere CRS, va rugam sa accesati si pagina dedicata CRS

 

Ce inseamna Non‐Financial Foreign Entity („NFFE”)?
 

O “NFFE” este o entitate juridica din afara SUA care nu este o institutie financiara. Exista doua categorii NFFE:

     ✔ Active NFFE, sunt entitati implicate în tranzactii active sau afaceri (productie, industrie, servicii nefinanciare, etc.) unde mai putin de 50% din venitul brut din anul calendaristic precedent este pasiv. Acesta este un status FATCA.

Exemplu: O fabrica de mezeluri care nu are alt venit în afara celui din aceasta activitate.

     ✔ Passive NFFE, au un venit pasiv mai mare de 50% din venitul brut (cum ar fi dividende, dobanzi, chirii, redevente, anuitati). Acesta este un status FATCA.

Exemplu: O companie care are un domeniu de activitate diversificat si realizeaza venituri mai mari din investitii financiare decat din activitatea principala de afaceri declarata.

 

Poate fi o lege din S.U.A. obligatorie pentru Romania?
 

Romania, precum cele mai multe tari europene, a decis sa incheie Acordul interguvernamental

(„IGA”) pentru a facilita implementarea cerintelor FATCA. Negocierile pentru semnarea IGA model 1A cu S.U.A. sunt în desfasurare, estimandu-se ca, pana la sfarsitul anului 2014, acordul sa fie semnat si sa se emita legislatie si metodologie locala. Pentru detalii suplimentare, va rugam sa accesati urmatorul link: http://www.mfinante.ro/acordfatca.html?pagina=domenii 

Bancpost S.A. este inregistrata la IRS cu status-ul  FATCA “Institutie financiara considerata in conformitate” (“Registered Deemed-Compliant Financial Institution (including a Reporting Financial Institution under a Model 1 IGA)”).

 

Este Bancpost S.A. mai stricta decat alte banci in aplicarea cerintelor FATCA?
 

Nu. Cerintele FATCA se aplica tuturor Institutiilor Financiare din afara SUA (Institutii Financiare Straine – „FFI”) si altor intermediari financiari, in cazul in care acestea au decis sa aplice prevederile FATCA. Mai mult, Romania se afla in stadiu de negociere a acordului interguvernamental, astfel incat toate entitatile care intra sub incidenta FATCA inregistrate in Romania se vor conforma. Clientii identificati drept Persoane SUA vor fi raportati catre IRS din 2015.

 

Ce informatii vor fi raportate catre IRS?

 

Mai multe detalii despre raportare vor fi disponibile dupa semnarea IGA de catre Guvernul Romaniei si Trezoreria SUA.

 

Intentioneaza Bancpost S.A. sa nu mai accepte clienti persoane fizice din SUA din cauza cerintelor FATCA?
 

Persoanele SUA sunt si vor fi în continuare binevenite la Bancpost S.A. atat timp cat sunt de acord sa respecte cerintele FATCA, la care banca noastra a aderat.

 

Sunt client Bancpost S.A. si am fost contactat de catre banca deoarece am furnizat informatii de identificare de natura indiciilor S.U.A.(US indicia). Sunt obligat sa furnizez documentele solicitate de banca pentru clarificare?
 

Se recomanda furnizarea documentelor solicitate pentru clarificarea situatiei dumneavoastra. In cazul în care nu completati formularele corespunzatoare, veti fi considerat un client nedocumentat in conformitate cu FATCA. Bancpost S.A. va raporta conturile dvs. 

 

Nu am nicio legatura cu S.U.A., dar am ca împuternicit pe contul meu pe cineva care are o adresa S.U.A. Cu ce ma afecteaza acest lucru?
 

Imputernicirea poata fi acordata printr-o procura sau prin includerea pe specimenul de semnaturi autorizate. Aceste drepturi pot fi acordate unei persoane cu adresa in S.U.A. (de domiciliu, de resedinta, postala). Acordarea acestor drepturi unei persoane cu adresa S.U.A. înseamna ca pe contul respectiv vor exista indicii S.U.A. Contul va fi considerat un cont raportabil S.U.A. Drept urmare, va fi raportat catre IRS (sau Autoritatile locale competente cu raportarea catre IRS), cu exceptia cazului în care furnizati documentatia solicitata de catre banca, care sa ateste contrariul, respective ca indiciile S.U.A. nu se confirma cu documente.

 

Apreciez ca informatiile din baza de date a Bancpost S.A. nu sunt actualizate si nu am nicio legatura cu SUA. Ce pot sa fac pentru a remedia aceasta situatie?
 

In acest caz, va rugam sa va prezentati intr-una dintre unitatile Bancpost S.A. pentru clarificarea situatiei.

 

Am un pasaport roman si unul SUA, dar locuiesc si lucrez in Romania si îmi folosesc pasaportul SUAnumai pentru calatoriile în SUA de afaceri sau pentru concediu. Sunt considerat o Persoana SUA?
 

Da. Aveti dubla cetatenie, romana si americana. Prin urmare, sunteti considerat Persoana SUA.